Begraafplaatsen in Europa.

Begraafplaats, Brussel, Kerkhof, Laken

België – Brussel, Laken.

De begraafplaats groeide in het voorheen landelijke dorpje Laken rond de middeleeuwse Onze-Lieve-Vrouwekerk. Laken groeide sterk in de loop van de 19e eeuw toen de adel en de burgerij hier het mooie landschap kwam opzoeken en ook het Belgisch vorstenhuis vestigde zich hier. Waar de plaats in 1831 nog 1.806 inwoners kende, waren er dit in 1880 al bijna 18.000.
Het oudste deel van het kerkhof bevindt zich rond het koor van de oude kerk. In de loop van de 19e en 20e eeuw werd het meermaals uitgebreid in zuidelijke en oostelijke richting. Een eerste uitbreiding kwam er in 1832, toen de oppervlakte werd verdubbeld tot zo’n 1,3 ha. De begraafplaats kende verder succes toen koningin Louise-Marie hier in 1850 werd begraven en de begraafplaats werd verder uitgebreid tot 2,46 ha. Vele vooraanstaanden werden hier begraven, vooral uit katholieke milieus, terwijl de begraafplaats van Brussel vooral een vrijzinnig karakter had




Begraafplaats, België, Kerkhof, Rekem

België – Rekem, begraafplaats der zotten.

Het perceel, gescheiden van de hoeve door de Daalbroekstraat en omsloten door naaldbos, werd in 1913 in het kadaster opgetekend en beschreven als begraafplaats ten dienste van het gesticht. Patiënten verbleven vaak hun hele leven in het gesticht en banden met de familie waren veelal volledig verbroken. De instelling verzorgde daarom de begraving van haar patiënten zelf. Van 1921 tot 1981 werden hier 1750 patiënten, uitsluitend mannen, begraven die geen banden meer met hun familie hadden. Sinds 1981 worden de patiënten begraven op de openbare begraafplaats van Rekem of elders op aanvraag van de familie.


Begraafplaats, Kerkhof, Letland, Riga

Letland – Riga, Lielie Kapi.

De meeste Duits-Baltische inwoners van Riga werden daar tussen 1773 en 1944 begraven, maar de bevolking van Duitse afkomst die in 1939 massaal uit Letland werd overgebracht, nam dienovereenkomstig af. De begraafplaats is bijna verwaarloosd tijdens de dagen van de Letse Socialistische Sovjetrepubliek . Het sloot in 1957 en het merendeel van de graven werd verwoest om in 1969 een groot wandelpark te maken.

Don`t copy text!
en_GBEN